VODILNI PARTNER:

LAS Posavje, Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Posavje:

  • Center za potjetništvo in turizem Krško, Cesta krških žrtev 46, 8270 Krško
  • Mestna občina Krško, Cesta krških žrtev 14, 8270 Krško
  • Kmetija Repovž, Jože Repovž, Šentjanž 14, 8297 Šentjanž
  • Kmetija Omerzu, Manca Omerzu nos. dop. dej. na kmetiji (nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji), Dečno selo 15, 8253 Artiče
  • Evrosad d.o.o. Krško, Cesta 4. julija 134, 8270 Krško
  • Debeluh d.o.o., Trg izgnancev 7, 8250 Brežice

 

PROJEKTNI PARTNER 1:

LAS Vipavska dolina, Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Vipavska dolina:

  • Kristjan Vidmar, Kovk 19a, 5273 Col
  • OKUSI, gostinstvo in turizem, d.o.o., Poslovna enota, Zemono 7, 5271 Vipava

 

PROJEKTNI PARTNER 2:

LAS Gorenjska košarica, Cesta Staneta Žagarja 37, 4000 Kranj

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Gorenjska košarica:

  • Kmetija Vegerila, Cesta na Lipce 12, 4248 Lesce
  • Klasa d.o.o., Železniška ulica 5, 9248 Lesce
  • Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, Linhartov trg 9, 4240 Radovljica

 

PROJEKTNI PARTNER 3:

LAS Goričko, Martjanci 36, 9221 Martjanci

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Goričko:

  • Pribinovina d.o.o., Šalovci 86, 9204 Šalovci
  • Kodila d.o.o., Markišavci 44, 9000 Murska Sobota
  • Tanja Pintarič s.p., PE Gostilna Rajh, Soboška ulica 32, Bakovci, 9000 Murska Sobota

 

PROJEKTNI PARTNER 4:

LAG Južna Istra, 1 Maja 1/A, 52215 Vodnjan - Dignano

 

NAMEN OPERACIJE:

S projektom »EKO OKUSI Slovenije« se bo uresničevala evropska strategija »Od vil do vilic«. Ključni partnerji operacije so ekološki kmetje (pridelovalci in predelovalci), ki se bodo povezovali z vrhunskimi kuharji – “chefi”  in  eko trgovinami. Sodelovanje naštetih bo namenjeno krajšanju dobavnih verig, večji pridelavi in prodaji varne hrane, boljši promociji lokalnih ekoloških surovin in vključevanju le-teh v vrhunsko kulinariko. Na ta način bo nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije, uresničena pa bo tudi najboljša praksa povezovanja kmetijstva s turizmom Partnerji načrtujemo tudi izvedbo več kulinaričnih dogodkov, delavnic na ekoloških kmetijah in delavnic kuhanja z vrhunskimi chefi za mlade ter manjših investicij, s katerimi bo poskrbljeno predvsem za tehnološke nadgradnje in posodobitve ekoloških kmetij. Sodelovanje s tujim partnerjem LAG Južna Istra bo namenjeno promociji izbrane ponudbe ter izmenjavi in ogledu dobrih praks. Z operacijo bomo povečali prepoznavnost ekoloških kmetij in zanimanje za slovenske kulinarične jedi iz ekoloških surovin in na ta način nadgradili gastronomsko ponudno v Sloveniji, ki omogoča nepozabna doživetja.

 

KLJUČNI REZULTATI:

  • Analiza ekološke pridelae in predelave
  • Izbor ekoloških surovin za razvoj sezonskih ekoloških krožnikov s strani vrhunskih kuharjev
  • Tehnološke nadgradnje in posodobitve ekoloških kmetij za povečanje proizvodnje ekoloških surovin, izvedbe izobraževanja, dogodkov
  • Ureditev eko kotičkov za prodajo ekoloških surovin, izvedbe izobraževanja, dogodkov
  • Ureditev eko kotičkov za prodajo ekoloških surovin
  • Umestitev digitalnih točk za potrebe predstavitve ekoloških kmetij, surovin in razvitih kulinaričnih jedi
  • Ogledi in prenosi dobrih praks med sodelujočimi območji LAS